Gevoeligheid van de microfoon van een Nikon D-SLR
< Terug naar resultaten

Een camera met een hogere gevoeligheid kan zachte geluiden beter registreren dan een camera met een lagere gevoeligheid. Wees bij geluidsopnamen voorzichtig met het gebruik van instellingen voor een hoge gevoeligheid, aangezien het volume van het omgevingsgeluid en de elektrische achtergrondruis kan toenemen, waardoor vervorming kan optreden omdat het geluid plotseling harder wordt.

Met de instelling voor automatische gevoeligheid kan de camera het volumebereik van het binnenkomende geluid dat wordt opgenomen, aanpassen op basis van het daadwerkelijke volume. Wanneer het omgevingsgeluid een constant volume heeft dat alleen wordt onderbroken door het gewenste brongeluid, is deze instelling voor de meeste gebruikers acceptabel.

Als er echter weinig of geen omgevingsgeluid aanwezig is, verhoogt de camera de gevoeligheid automatisch tijdens hiaten in de gewenste geluidsbron, met als resultaat een toename van de achtergrondruis die door de microfoon en de bijbehorende schakelingen wordt veroorzaakt. De werkelijke hoeveelheid ruis die wordt opgenomen, wordt bepaald door een groot aantal factoren dat per cameramodel kan verschillen, zoals de prestaties van de ingebouwde of externe microfoon en de schakelingen van de geluidsprocessor van de camera.

Als u het effect van een toename van de achtergrondruis tijdens stiltes wilt verminderen, gebruikt u de optie Handmatige gevoeligheid in het filmmenu van de camera.

U kunt ruis met een lage frequentie die wordt veroorzaakt door de bediening, het bevestigen van accessoires of de wind, verminderen door het laagafvalfilter te gebruiken op microfoons zoals de Nikon ME-1 (L-Cut) of door filters toe te passen tijdens de nabewerking.

Het geluidsniveau consistent houden tussen meerdere digitale spiegelreflexcamera's

Als u een consistent geluidsniveau wilt opnemen wanneer u verschillende cameramodellen gebruikt, gebruikt u op elke camera de optie Handmatige gevoeligheid. Meet het geluidsniveau zorgvuldig tijdens een testopname en pas de gevoeligheid aan om consistente resultaten te verkrijgen. Door handmatige gevoeligheid te kiezen, voorkomt u automatische wijzigingen in het geluidsniveau die bij elke camera anders kunnen zijn en afhankelijk zijn van de geluidsomgeving.

Voor een maximale consistentie van de geluidskwaliteit neemt u het geluid op met een externe microfoon die u op enige afstand van de camera's plaatst en gebruikt u een geluidsopnameapparaat om de geluidsniveaus tijdens de gehele opname te meten, te regelen en af te stemmen.

Artikelnr. : 54163 Publicatiedatum 21/10/2012
Datum van laatste update 22/10/2012
Was dit artikel nuttig?
 
Laat ons weten hoe we dit artikel nuttiger kunnen maken.
Opmerking: Als u een vraag hebt over uw Nikon-product, neemt u contact op met de klantenondersteuning.
Deze pagina afdrukken
< Terug naar resultaten